
Et fuglehus er en fantastisk måde at give fugle ly og et sikkert redeplads for fugle. Men når du først har valgt det perfekte fuglehus, er der et par ting, du skal gøre for at sikre, at det er velholdt.
Her får du nogle tips til, hvordan du passer på dit fuglehus, så det holder i mange år og giver fuglene et sikkert hjem.
Fuglehusets placering
Placeringen af fuglehuset er en vigtig faktor for at sikre, at det holder sig i god stand. Placer fuglehuset på et beskyttet sted uden for direkte sollys og væk fra stærk vind. Dette vil være med til at sikre, at det ikke forringes på grund af ekstreme vejrforhold.
Fastgør fuglehuset forsvarligt
Sørg for, at fuglehuset er forsvarligt fastgjort til sin støtte, så det ikke falder ned og skader fuglene. Brug om nødvendigt skruer eller søm i stedet for lim eller tape for at holde det solidt på plads.
Kontroller fuglehuset regelmæssigt
Tjek fuglehuset regelmæssigt for at sikre, at det er rent og i god stand. Dette kan kræve, at du fjerner affald eller reder, som fuglene har bygget indeni, og at du rydder op i eventuelle ekskrementer, som fuglene har efterladt.
Om nødvendigt kan du desinficere fuglehuset med en mild blegemiddelopløsning, før du tillader nye fugle at komme ind i det igen. Sørg for, at alle overflader er helt tørre, før du tilføjer nyt strøelsesmateriale som f.eks. halm eller træspåner.
Ryd ud i gamle reder
I slutningen af hver redesæson er det vigtigt at tage sig tid til at rydde eventuelle gamle reder, der måtte være blevet bygget i fuglehuset, ud. Det vil give fuglene en frisk start, når de kommer tilbage næste år, og det vil også være med til at reducere spredningen af eventuelle parasitter eller sygdomme, der kan være skadelige for vores havefugle.
Sørg for, at du ikke bruger skrappe kemikalier, når du renser de gamle reder, da det kan være skadeligt for både fuglene og deres æg.
Udskift halm eller hø
Det er som nævnt også en god idé at lægge frisk halm eller hø i fuglehuset før hver redesæson for at tilskynde fuglene til at bygge rede der. Halm og hø giver ekstra isolering mod kolde temperaturer, regn og stærk vind, som alle kan påvirke, hvor godt fuglene føler sig tilpas i deres redeområde.
Du bør udskifte disse materialer mindst en gang om året, så de fortsat er effektive som isoleringsmateriale.
Tjek for skader
Undersøg dit fuglehus regelmæssigt for skader i løbet af året, og reparer det efter behov, så det forbliver sikkert og trygt for de fjerklædte beboere.
Tjek for strukturelle skader som løse brædder eller revner i væggene samt tegn på skadedyr som f.eks. fuglemider eller træborende insekter, som kan forårsage betydelig skade, hvis de ikke kontrolleres. Tilkald om nødvendigt en erfaren skadedyrsbekæmper, som kan håndtere eventuelle angreb sikkert, før de bliver for alvorlige.
Er dit fuglehus gået i stykker, kan det være, at du har behov for at købe et nyt. Her kan det være en god ide at kigge forbi en specialist-hjemmeside som Fugle-huse.dk, hvor du kan finde et stort udvalg af fuglehuse.
Det skulle være relativt nemt at holde dit fuglehus i topform med disse tips! Ved at følge disse enkle trin vil du kunne give fuglene et sikkert hjem og samtidig sikre, at dit fuglehus forbliver i fremragende stand i mange år fremover.
Med lidt grundlæggende vedligeholdelse kan du sikre, at dit fuglehus fortsat vil være et indbydende hjem for mange generationer af fugle.