
Der er nogle få ting, du skal være opmærksom på, når du laver glutenfri mad. For det første skal du sørge for kun at bruge glutenfrie ingredienser. Det betyder, at du skal tjekke etiketterne nøje for at sikre dig, at alle de ingredienser, du bruger, er certificeret glutenfri. For det andet skal du undgå krydskontaminering ved at holde dit arbejdsområde rent og bruge separate redskaber og gryder og pander til glutenfri madlavning. Endelig skal du sørge for, at maden tilberedes grundigt for at undgå, at eventuelle glutenrester skaber problemer.
Med disse ting i tankerne får du her nogle tips til at lave glutenfri mad:
1. Når du bager, skal du bruge glutenfrit mel som rismel, sorghummel eller bønnemel i stedet for hvedemel. Der findes også mange kommercielle glutenfri melblandinger til rådighed.
2. Når du koger pasta, ris eller andre kornsorter, skal du sørge for at bruge vand, der er kogt i en ren gryde, for at undgå krydskontaminering.
3. Når du tilbereder kød, fisk eller fjerkræ, skal du sørge for at bruge en ren grill eller pande for at undgå krydskontaminering.
4. Når du laver saucer eller supper, skal du bruge glutenfri ingredienser som glutenfri sojasovs eller tamari.
5. Når du spiser ude, skal du spørge din tjener om glutenfrie muligheder og sørge for, at den mad, du bestiller, er tilberedt i et rent område for at undgå krydskontaminering.
Med disse tips i baghovedet kan du tilberede lækre og sikre glutenfri måltider derhjemme.
5 tips til dig der skal i gang med at spise glutenfrit
1. Få styr på det: Heldigvis er der masser af ressourcer til rådighed, som kan hjælpe dig med at gennemføre overgangen. Det første skridt er at organisere dig. Læs om alt det glutenfri, så du ved, hvad du må og ikke må spise. Det omfatter også at lære, hvilke ingredienser der indeholder gluten, og hvilke der ikke gør. Der findes også mange nyttige bøger, websteder og blogindlæg om at blive glutenfri.
2. Ryd op i dit spisekammer: Når du ved, hvilke fødevarer der indeholder gluten, er det tid til at rydde op i dit spisekammer. Få fjernet alle de fødevarer, der indeholder gluten, så du ikke bliver fristet til at snyde. Donér dem til en fødevarebank eller giv dem til en ven der kan spise dem.
3. Fyld dit spisekammer op: Nu hvor du har fjernet alle de glutenholdige fødevarer, er det tid til at fylde dit spisekammer op med alle de lækre glutenfri alternativer, der findes. Det er også et godt tidspunkt til at prøve nogle nye opskrifter og udforske forskellige køkkener.
4. Væn dig til at læse etiketter: En af de vigtigste ting at lære, når man bliver glutenfri, er at læse etiketter. Du vil blive overrasket over, hvor mange fødevarer der indeholder gluten, selv om de ikke tydeligvis er lavet med hvedemel. Derfor er det så vigtigt, at du altid tjekker etiketten, før du køber eller spiser noget.
5. Prøv måltidskasser med lækre glutenfri retter. Så får du det hele leveret til døren, og du skal ikke tænke på at kigge på mærker eller at handle ind til aftensmad.